Manifest davant els fets succeïts a les festes majors d'estiu a barcelona



La Festa Major és la comunió social que totes les veïnes i veïns fan un cop l’any per compartir les seves complicitats, sinergies i preocupacions. Per això, des de la  Plataforma de Festes Majors de Barcelona, davant els fets succeïts els darrers  dies durant les festes de Gràcia i de Sants, volem manifestar: 

→ El nostre suport als companys i companyes que organitzen les festes de Gràcia i de Sants davant la situació que van patir durant la celebració  d’aquestes. L’actuació incívica d’algunes persones no ha d’enfosquir la  feina voluntària realitzada al llarg de tot l’any per preparar les festes que  s’organitzen a la ciutat. S’han fet molts actes al llarg de les festes amb la  màxima seguretat. 

→ En aquest sentit volem recordar que les festes majors són molt més que  actes durant la nit. No hi ha poble ni ciutat arreu de Catalunya que no  compti amb la seva festa major i una ciutat com Barcelona, que compta  amb desenes de barris, té més de setanta aparadors festius que evoquen  la festa. La festa major de cadascun dels barris no és només una festa.  És el punt de trobada de totes les veïnes i veïns que fan un cop l’any  per compartir les seves complicitats, sinergies i preocupacions i per  desenvolupar una ciutat més educativa, oberta, amable i, en definitiva,  més compromesa. Per això volem desvincular les festes populars del  fenomen del «botellot», que entenem que respon a altres dinàmiques i,  evidentment, es tracta d’un fenomen que fa anys que preocupa les entitats  que organitzen les festes. 

Des de la feina que fem plegades les diferents entitats organitzadores de festes  majors, volem denunciar

→ Els actes incívics desenvolupats per una minoria que posen en perill la  resta de la ciutadania. 

→ La imatge negativa que han donat de les festes majors els mitjans de comunicació, els quals en cap moment han posat en valor la feina que  milers de persones desenvolupen per fer realitat les festes i les redueixen tan sols als actes que s’han produït fora d’aquestes. Les festes no només  són els actes nocturns. 

Des de la Plataforma de Festes Majors de Barcelona ens seguim oferint per millorar el diàleg entre les associacions i l’administració a fi de trobar solucions  conjuntes a les dificultats que ens anem trobant. Per això demanem:  

→ Treball conjunt entre les diferents administracions, forces polítiques i entitats per tal d’abordar aquesta situació i evitar que es cronifiqui. 

→ Més suport institucional i de les forces de seguretat que contribueixi a la bona organització de les Festes Majors. 

→ Establir i consolidar canals de comunicació entre l’Ajuntament i la Plataforma de Festes Majors de Barcelona per treballar els objectius que s’ha marcat la Plataforma. 

Podeu accedir al manifest en aquest enllaç.


Som territori de cultura popular. La gent ens apleguem d'acord amb els nostres interessos dins d’un territori de pertinença, principalment el barri. I en el marc de les accions de cultura popular hi ha un contenidor especial de moltes d’aquestes accions: les festes majors. No hi ha poble ni ciutat arreu de Catalunya que no compti amb la seva festa major i una ciutat com Barcelona, que compta amb desenes de barris, té més de setanta aparadors festius que evoquen la festa: la festa major. 

La festa major de cadascun dels barris no és només una festa. És la comunió social que totes les veïnes i veïns fan un cop l’any per compartir les seves complicitats, sinergies i preocupacions i per desenvolupar una ciutat més educativa, amable, ecològica, etc. Totes i cadascuna d’elles tenen els seus trets propis, que volen seguir potenciant, i uns trets generals, que poden posar en comú, perquè cadascuna d’elles segueixi excel·lint a partir de la coordinació amb les altres festes majors. 

Per això una sèrie d’associacions que organitzem les festes majors dels nostres barris impulsem la creació de la Plataforma de Festes Majors de Barcelona. Els nostres objectius són:

1. Compartir informació i recursos per part de les diverses Coordinadores i Comissions, per tal de crear una xarxa de ciutat que permeti facilitar la feina del muntatge i gestió de les festes i celebracions de barri.

2. Posar en valor el treball voluntari que es fa des de les Coordinadores i Comissions i l’efecte positiu en el teixit associatiu, cívic i social de la ciutat.

3. Posar en valor les Festes Majors (i celebracions) dels barris de Barcelona com a eina de participació ciutadana, de creació de xarxa entre veïnat i entitats, de reforç de la tasca educativa de coneixement del territori entre la ciutadania i de reafirmació del sentit de pertinença al barri. Entre totes les festes i celebracions de barri, s’arriba a més ciutadans i ciutadanes que amb les festes centralitzades de ciutat (Santa Eulàlia, la Mercè, etc.) i, per tant, cal tenir un valor equitatiu a aquestes en tots els aspectes.

4. Crear una comunicació directa entre Ajuntament i les diverses Coordinadores, Comissions de Festes Majors i festes populars d’especial rellevància. Com a objectius generals de la comunicació amb Ajuntament:

→ Treballar per la unificació de criteris en els diferents Districtes de la ciutat a l’hora de marcar normatives, suport real a les Coordinadores i Comissions de festes i facilitar les gestions burocràtiques necessàries per a les festes i celebracions de barri.

→ Treballar per garantir el finançament digne de les festes. Determinar una partida pressupostària suficient a la realitat de cada festa i crear un nou model de conveni plurianual.

5. A través d’aquesta xarxa interna, l’Administració pot tenir una foto/mapa de les Festes (i celebracions) de barri de Barcelona i actuar en conseqüència amb cadascuna.

Som una plataforma no constituïda formalment. Ens organitzem de forma assembleària i poden formar part de la coordinadora qualsevol associació de la ciutat que organitzi festes. Actualment, disposem d’una llista de correu compartit xarxafestesmajors@grups.pangea.org. Si voleu participar d’aquesta xarxa us convidem a afegir-vos a aquesta llista de distribució en el següent formulari. El Consell d’Associacions de Barcelona (CAB) ofereix la seva plataforma de coordinació associativa tant territorial com sectorial i els seus recursos per garantir aquest espai d’interacció i sinergies entre els actors que organitzen les festes majors a la ciutat. El CAB ofereix el seu espai i facilita els seus recursos pel bon funcionament de la plataforma, però no condiciona la seva governança. Totes les eines i accions que desenvolupi seran per la coordinadora si un dia es constitueix formalment (domini web, logos, etc...).

Podeu accedir al manifest en aquest enllaç.

Projecte facilitat pel:

Amb el suport de:

Modificar cookies